fredag 29 juni 2012

Jag grundar bara lite!

                                                                                     Foto: Erika Eriksson


Jag hade/har bestämt mig att inte låta jobbet ta över det privata livet. Till en början handlade det om att hitta balansen och inte arbeta 24/7.

När lilleman kom in i mitt liv fick balansen mellan jobbet och det privata ytterligare en mening.
Utifrån lillemans bästa så skulle/ska jag aldrig bli en mamma som är så där överpedagogisk, överstimulerande.
Jag ville/vill verkligen att han ska få vara nyfiken i sin egen takt, att han inte ska kunna allt före alla andra. (Jag ser en risk att han då ska snubbla i gropen för barn som är understimulerade i det vardagliga arbetet.) Jag vill att han ska få uppleva det häftiga att upptäcka och lära, själv och tillsammans med andra.

Jag inser också att jag vill stimulera honom kring det han är nyfiken på just nu.
Så, här sitter jag med nyinköpta pärlplattor med tillhörande mönster (som han önskade sig)
för att det är så fantastiskt mycket matematik i att pärla.
Här sitter jag med pysselböckerna "Bamses skola" (siffror och bokstäver),
för att han ljudar kring alla ord och räknar allt han kommer åt.
Här sitter jag med egentillverkade karttavlor över Svea rike och Europa,
för att han ska få en visuell bild av var han bor, var nära och kära finns, var han har varit och vart han ska åka.

Det är spännande att se människor lära och vilja lära mer.
Jag kan inte låta bli att ge ännu bättre förutsättningar att utvecklas.



torsdag 28 juni 2012

Chokladcupcakes



                                                              Foto: Erika Eriksson



Två personer ur en av mina testpaneler fick göra ett utlåtande av dessa cupcakes med chokladsmak. Betyget blev klart godkänt, av båda. Den ena av personerna i testpanelen är inte ens speciellt förtjust i bakverk så det betyget smäller nog lite högre.
När jag började måla upp bilden av dessa små godsaker toppade med diverse glacyrer och tillbehör så blev kommentaren att "klet" var onödigt.
- Det räcker med lite florsocker på om det ska vara nå´t!

Tja, bättre betyg kan en enkel liten godbit knappast få. Tillräckligt god att ätas rakt upp och ner, utan det lilla extra extra.


12 stycken
eller några fler om det är i mindre format.

175 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl (90g)
1 dl kakao (45g)
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet. Ta från värmen och låt svalna något.

Vispa äggen med sockret.
Rör ner chokladsmöret i äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner i chokladsmeten och rör till en jämn massa.
Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i en muffinsplåt.

Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
Jag hade cirka halva tiden när jag gjorde cupcakes i miniformat.

Låt svalna!
Enjoy, gärna med någon smaskig frosting eller glacyr och några bär.

onsdag 27 juni 2012

Årets kallaste



 
                                                                                                                            Foto: Erika Eriksson



Det är få dagar och nätter om året som jag fryser (baserat på väder) så mycket som under den svenska midsommarens afton.
Med intalad sommarkänsla klär jag mig i fin sommarklänning, låter vindar vandra genom husets rum via öppna dörrar och fönster. Jag värmer min frusenhet med en och annan styrketår och eldar stearinljus som om det vore den mörkaste decembernatt.

Med sol och värme, både i väderlek och hjärta, blev årets kallaste inte midsommaraftonen 2012.




tisdag 26 juni 2012

Frökex


                                                                                                          Foto: Erika Eriksson


Förutom att de här kexen är försvinnande goda så verkar det dessutom vara en ren hälsosatsning att äta dessa Frökex.

I och med att de smakar fin fint så bör jag kanske tillägga att på samma hälsosida så står det lite varningstexter om att inte överkonsumera. Men den informationen sållar jag bort.


2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
2 dl kokande vatten
1/2 dl olja
1 tsk salt

Koka upp vattnet.
Blanda alla de torra ingredienserna.
Tillsätt vatten och olja.

Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper.
Sporra eventuellt rutor.
Grädda på 150 grader i cirka 1 timme.




måndag 25 juni 2012

Wildlife


Hemma på vår gatan i stan är det måhända grönt, en och annan duva kuttrar under grannens takås och några gråsparvar sitter på rosenkvistarna i rabatten. Vilt djurliv råkar man ut för om man tar sig till närmsta park. gärna belägen nära vatten, för att ta del av kaxiga Kanadagäss, vaggande änder och kaske en och annan lös hund.

Inte undra på att det känns som att komma ut i vildmarken när vi stuvar in väskorna i mitt gamla flickrum.
För lilleman är det första steget i mot att bli en friluftsmänniska. Med ett hemmasnickrat myggnät tar vi del av nattkyla och lanliga ljud när vi sover med öppet fönster. Surrande myggor och brummande flugor gör oss sällskap i sommarljus, rävar som strövar över gårdstomten, rådjur på håll, skalbaggar och argsinta skogsmyror. Vetskapen om vildsvin (som håller på att ta över skog och mark), en och annan strykvarg samt otaliga fästingar gör att vi nöjer oss med att uppleva djurlivet på tomtens välansade gräsmatta. Höjdpunkten av helgens vilmarksuppevelse var ändå getingbot och en bortkommen liten Grönsiska som höll på att bli lördagsgodis till mormor vilda (tam) katt.



torsdag 21 juni 2012

Jag checkar in till sommaren!



 
 
 
                                                                                                          Foto: Erika Eriksson

Till kvällshimmel, myggsurr och tystnad tar jag en promenad tillsammans med energiska E.
Ingen koll på klockan, inga måsen som väntar när jag kommer hem, ingen tid att prassa, inget att prestera.
På några minuter har jag lämnat stadsbrus och njuter av natur i sommarskrud.
Välkommen sommaren, eller sommaren kanske snarare välkomnar mig.
Det är först nu jag känner mig delaktig i dess fagra prakt.

Bilaccessoar ...

Nästan först på dörren, för att inhandla lite attribut till lillmans cykel.
Ett cykellås, en cykelpump och några spännband till shoppingens huvudsakliga inköp,
en cykelhållare till bilen.
Äntligen ska jag frakta cyklar som cyklar ska fraktas när det gäller längre stäckor med bil.
Äntligen ska jag slippa knöla in lilleman cykel i skuffen.

Väl hemma, vida närmare granskning av bilens bakre del så hitade jag ingen synlig dragkrok!
Ingen dold heller för den delen.

Hur tänkte jag nu?

onsdag 20 juni 2012

Fluff




Första mötet med "fluff" var i form av lakritssmak på små cup cakes.
Jag blev förälskad. Om det var i fluffet eller om det var i lakritssmaken låter jag vara osagt.

Mitt andra möte med fluff var ette eget tappert första försök att skapa cupcakes med hallonfluff
till "stora barnen" och vårt avskedsfika.
Någonstans blev det inte som jag hade tänkt mig. På kvällen innan följer jag receptet, med en liten överosering av gelantingodis.
Klockan 05.07 moorgonen därpå upptäcker jag att jag i min bunke har en gigantsik hallonbåt.
För att fluffa till fluffet höll på att avliva min elvisp. Ett desperat försök att mjuka upp denna hallonbåt med inslag av grädde.
Det gick! Till doft av hallonbåt och bränd elvispmotor börjadet jag spritsa ut fluff på 40 muffins.
Men jag var tvungen att skicka in elvispen i "tunneln" var tionde minut för att hålla fluffet fluffigt och fint.

Tredje försöken blev en liten flirt till min käre far som bland annat är svag för Ahlgrens bilar.


Jag ska fortsätta kampen för att hitta det perfekta fluffet!!


FLUFF


3 dl grädde
200 gram godis

1. Värm grädden i kastrull till nästan kokpunkten. Den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt din favoritgodis (se tips nedan)
och låt den smälta under omrörning.

2. Låt sedan allt stå kallt i minst 6 timmar helst över natten så att det blir riktigt kallt.
Vispa det sedan som vanlig grädde så blir den härligt fluffig.

3. Tips! Hårda karameller kan krossas i en plastpåse med en handuk runt och krossa med ex. hammare. Mjuka kan klippas/hackas sönder.

4. Förslag till godis: Marianne (chokladmint), turkisk peppar, Ahlgrens bilar, Gelehallon, Polly, Dumle.....

Bloggakuten

Mästerliga bloggerskan energiska E alias Deermountain design hjälper mig att utveckla min bloggaktivitet. Någon som sannerligen kan behövas.

söndag 17 juni 2012

I`m alive!

Jorrå, jag vaknade i morse, igen!
Det hör väl till vanligheten att vakna på morgonen (om man inte har jobbat natt för då bör man fundera över om nattens uppdrag blev utfört på bästa sätt.)

I och för sig så har jag förväntat mig att att slå upp de två grönblåa även denna söndagsmorgon,
men har väl under våren haft en nätt undran i vilket tillstånd och hur nöjd med tillvaron jag skulle vara. Nöjd med tillvaron ärr just nu likställt med hur nöjd jag skulle vara med kvalitén på mina uppdrag.
Jag måste säga att jag är rätt nöjd.
  • Jobbet är utfört efter konstens alla regler (kollegor vet vad jag pratar om - turboväxel i. Say no more!!!!),
  • Jobbet har avslutas med jysta överlämnanden till nästkommande lärare,
  • Kursen på universitetet är avslutad, uppsatsen är inlämnad och klart godkänd,
  • Jag har skött mina sjukgymnastiska övningar och är redo för en magnetrönken av knät,
  • Möhippan blev lyckad för bruden var glad och vädret var kanon.
  • Jag har skött mitt uppdrag som tärna (även om jag stundtals var mer förvirrad än bruden) med välpackade väskor (obs. pluraländelsen) innehållandes "bra att ha" saker inför dagen D (snytdukar, våtservetter, nål och tråd, handduk, alvedon, skavsårsplåster, deo, extra smink, chips för att fylla på salthalten, choklad, vatten bubbel, glas, snittar, jordgubbar, telefon, pengar, kamera, tal, lekar till festen, pennor, hårnålar, bindor, strumpbyxor, ...Obs. allt kom till användning, trot eller ej!)
  • Bordsplaceringstavlan blev grym, om jag får säga det själv
  • Bröllopspresenterna blev personliga
  • Studentpresenterna blev till glädje
  • Lillemans avslutningspresent till +10 st fröknar står färdig i väntan på att få överlämnas
  • Sist men inte minst, jag kom i festblåsan! Tack!
Jag somnade med but and tummy shape controler, korsettsnört liv och glansig kjol i soffan innan jag pallrade mig i säng, lite mer avslappnad och okontrollerad, några timmar senare.

Ja, jag är nöjd med resultatet av vårens uppdrag.
Receptet är att köra blicken i "to do listan", köra på i 210 och metodiskt pricka av sak efter sak.
Vårens fras "Jag vet inte hur, men på något sätt kommer jag att fixa det", ska jag nog göra till ett visddomsord som med varm erfarenhetshand ska lämnas över till barn och barnbarn.


lördag 16 juni 2012

dagen D för L



                                                                             Foto: Erika Eriksson

Till hällregn slog vi upp våra två blå. Tittade på ömmande men snygga naglar. S..t, vad ömma fingrarna blir av att gå igenom en riktig manikyr.
Nu, ett par timmar senare sitter vi i upphoppade i varsin stol och lyssnar till soft musik av Rihanna och Takida, ventilerar gårdagens match och dagens väntade agenda.
Gulliga F hand om L:s hår och makeup.
Vilket hantverk! Rena rama konstverket skapas framför mina ögon.