söndag 4 november 2012

Glühwein

Efter en dag ute, i grader runt nollan, är det gött att komma innanför fyra väggar och dricka något varmt. Noll grader är nämligen bland det kallaste som moder Svea kan erbjuda. Fuktig kyla som letar sig in genom alla lager av kläder, hud och muskler ända in till märg och ben.
I vanliga fall brukar det bli lite varm choklad eller lite te, men dagens värmande dryck blev glühwein. Glühwein - glödgat och kryddsatt vin, ibland utspätt med vatten. Det är tysktalande länders motsvarighet till glögg. Precis som te och glögg ska Glühwein drickas varmt.

Som den lilla sockerråtta jag är så gjorde jag dubbel sockerlag. Jag lade dessutom till stjärnanis, bara för att det är så vackert och luktar så gott. Vinet som vi använde var "Ripa vinglögg" - söt, kryddig smak med inslag av skogsbär, kardemumma, russin, kanel, ingefära och pomerans.

Foto: Erika Eriksson


Ingredienser till 8 glas

10 cl vatten
5 msk strösocker
1 st kanelstång
10 st kryddnejlikor
75 cl rött vin
        
Som tillvalskrydda används ibland även vaniljstång (uppskuren på längden), 1cm färsk ingefära eller rivet skal från apelsin.
Som tillbehör vid servering kan du använda citron- eller apelsinskivor. och varför inte lite stjärnanis.
Tillagning             
Häll vatten i en kastrull och tillsätt socker, kanelstång och kryddnejlikor. Låt blandningenkoka upp. Ta av kastrullen från plattan. Låt stå och dra i 30 min.
Tillsätt rödvin  i sockerlagen och värm upp allt, utan att det börjar koka.
Sila eventuellt bort kryddorna. Häll upp den varma drycken i förvärmda koppar eller glas.
Grundreceptet är från www.spisa.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar