söndag 1 juli 2012

Krusbärschutney

Egentligen så är receptet skrivet för rabarber.
Rabarberna var för dagen en bristvara. Däremot fanns en krusbärsmängd som fick buskarnas grenar att hänga. Så, krusbärschutney fick det bli.
Enligt kära mor är syrligheten en gemensam faktor mellan de två bären. (Vad är rabarber? Ett bär? En frukt? En grönsak?...)

Receptet nedan ger 8 dl chutney
som passar till såväl ostbrickan som till lammgrytan.

600 gram rabarber/krusbär
2 st rödlökar
1 röd chilifrukt
4 dl socker
1msk färsk riven ingefära
salt
nymalen svartpeppar

Ansa och skär rabarbern, eller krusbären i cirka 2 cm stora bitar.
Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. (Vi hackade den smått.)
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Koka upp och låt småkoka utan lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
Häll upp i en väl rengjord glasburk.
Sätt på ett lock och förvara i kylen.


1 kommentar:

  1. Låter mumsigt - måste testas. Du kan få rabarber av mig när du kommer hem. Vi har mer än jag orkar göra av med :-)

    SvaraRadera